Mesehíd – Mesekulcs tábor Budapesten

(2019. március 18-20.)

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 2018 őszén és 2019 tavaszán egy-egy háromnapos mesetréninget tudtunk lebonyolítani, szülők és szakemberek részvételével, Telkibányán, a Gönci Pedagógiai Szakszolgálat által biztosított helyszínen és Budapesten. Nagyon köszönjük ezt a lehetőséget, felbecsülhetetlen élmény volt mindannyiunknak. A Mesehidat, mely átível az országon, Budapesttől az ország egyik legelmaradottabb térségébe, Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, és átível a szakadékon, mely sajnos gyakran elválasztja a sérült gyermeket ellátó szülőt és szakembert. Kincsekre találtunk egymásban. Olyan kincsekre, melyeknek létezését nem is sejtettük, de feltételezni se mertük. Megismerhettük a ’másik oldalt’, azért, hogy rájöhessünk: egy oldalon állunk és mennyire hasonlóak vagyunk.

A feldolgozott mesék teljes terjedelmükben olvashatóak www.mesekulcs.hu oldalunkon a " Mesehíd a Mesekulccsal" menüpontban.

           

Mese Karácsonyra sok szeretettel

48418240 kicsi

 

Élt egyszer két testvér, egymás mellett, egy dombon. Mindkettőjüknek saját földje volt, de a szérűn közösen osztoztak. Aratáskor összegyűjtötték a termést, és egyenlően fölosztották egymás között, majd új magokat ültettek a földbe. A báty egyedül élt, nem volt családja, öccsét viszont jó feleség és rengeteg gyerek vette körül. Egyik évben tízszer annyi gabona termett, mint máskor. Éjjel, amikor a fivérek már túl voltak az aratáson, s most is egyenlően megosztoztak mindenen, ki-ki hazatért az otthonába. Az idősebb testvér ébren feküdt ágyában, és így töprengett "Milyen szerencsés évünk volt! Tízszer annyi gabona termett, mint eddig bármikor! De mit csináljak én ennyi búzával? Nekem elegendő annyi, amennyi magamnak kell, ám szegény öcsémnek sok szájat kell etetnie. Neki nagyobb szüksége van pénzre, mint nekem."

Azzal fölkelt az ágyból, lement a magtárba, fölkapott a hátára annyi zsákot, amennyit csak elbírt, és elindult testvére háza felé. Ezalatt a másik testvér is csak feküdt az ágyában, és nem tudott elaludni: "Milyen szerencsés évünk volt! – örvendezett. – Tízszer annyi gabona termett, mint eddig bármikor! De mit csináljak én ennyivel? Nekem feleségem van és gyermekeim, akik gondoskodnak rólam és a földről, ha bármi történik velem. Ám ha szegény bátyámat valami baj éri, jól jön majd neki egy kis tartalék. Nagyobb szüksége van pénzre, mint nekem."

Csöndesen fölkelt az ágyból, nehogy megzavarja feleségét és gyermekeit, lábujjhegyen leosont a magtárba, felnyalábolt annyi zsákot, amennyit elbírt és elindult fivére háza felé. Telihold volt, a fénye beragyogta az utat és az egymás felé tartó testvéreket. Amikor félúton összetalálkoztak, megtorpantak, s egy ideig csak nézték egymást szótlanul. Aztán megértették, mi történt. Ledobták hátukról a zsákokat és sírva borultak egymás nyakába.

Akkor az Isten lenézett odaföntről, elmosolyodott, s így szólt: Ez az a hely, ahol megépítem az első templomot.

(talmud legendamese)Mesehíd Gönc és Budapest közt

A Mesekulcs "világgá ment"

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával Mesehidat építettünk október elején Gönc és Budapest között.

A mese kapocs lett a főváros és az ország egyik legelmaradottabb térsége között, sérült gyermeket nevelő szülők és segítő szakemberek között. Olyan tapasztalatokat szereztünk és olyan felismerésekre jutottunk a világgal és magunkkal kapcsolatban, amire másképp nem lett volna módunk.

Köszönjük a lehetőséget, fantasztikus három nap volt!

Fényképes beszámolónkkal csak érzékeltetni próbáljuk mindazt az élményt, amiben részünk volt. Az alhangzott mesék és a született alkotások honlapunkon a "Mesehíd" menüpont alatt találhatóak meg.

Jövőre találkozunk Budapesten!

023 128

 061 

062  

147  196

206  DSCF2229

DSCF2235  DSCF2263

DSC00637

Támogatók:

  fszk logo text   emmi logo 1

Születésnapi Mesekulcs

Egyesületünk, a Cri Du Chat Baráti Társaság, 2018. szeptember 22-én tartotta 10. "születésnapi buliját" az Újpesti Polgár Centrumban. Természetesen itt is meséltünk, meséztünk egy kicsit, hiszen a Mesekulcs program nagyon fontos része az Egyesület tevékenységének. Persze mesén kívül sok minden mással vártuk a vendégeket: gitáros énekkel a kicsiket, zenés színdarabbal az egész családot, kézműveskedéssel, színezéssel, óriás kifestővel mindenkit, aki csak kedvet érzett hozzá.

Köszöbjük Újpest Önkormányzatának és az Újpesti Kulturális Központnak a támogatást!

Köszönjük a fotókat Lebovits Györgynek és Nagy Miklósnak !

 

P1000048 DxO  P1000015 DxO  P1000007 DxO

DSC 4034  DSC 4036

DSC 4062  DSC 4064